Allt fler skriver om gifterna i inomhusmiljön!

Tyvärr är många av de praktiska produkterna av plast, nylon, akryl, polyester mm inte bra för vare sig hälsan eller miljön. Allt fler skriver nu om den farliga inomhusmiljön och om vad som ska hända med dessa material när de tjänat ut som mattor, kläder, hushållsartiklar eller leksaker. På Grön Interiör anstränger vi oss för att både sprida kunskap om de (tyvärr) farliga materialen och om de härliga naturliga materialen som kan brytas ned till jord när de använts färdigt (biologiskt nedbrytbara). Madrasser och andra produkter som du köper på Grön Interiör innehåller inte de farliga kemikalierna.

På Grön Interiör har vi också flera bra böcker i det här ämnet för dig som vill lära dig mer om att navigera bland material och ämnen. I vår kom t ex den mycket läsvärda boken Makt, plast, gift & våra barn av tidigare generaldirektören för Kemikalieinspektionen Ethel Forsberg. Vi hjälper dig gärna att plastsanera ditt hem med tips och schyssta produkter!

Här är en artikel som publicerades den 9:e april i tidningen Metro.

 

Metros faktaruta (Metro, 2014-04-09)

Vanliga kemikalier hemma som kan vara farliga

Ftalater

En grupp mjukgörare som kan finnas i många saker: Leksaker, tröjtryck, skor, sladdar, målarfärg och i golvet är bara några exempel. ”Det här är svårt att undvika men man ska vara med-veten om det och minimera mjuk- gjord plast så mycket man kan”.

Bisfenoler

Finns särskilt i konservburken i metall, som Naturskyddsföreningen tycker att man ska undvika. ”Den tunna vita plasten inuti innehåller ett hormon-störande ämne. Just nu pågår det en stor debatt mellan forskare och industrin om detta”.

Perfluorerade ämnen

Finns i impregnerade möbler och textilier, impregnerat papper och rengöringsmedel. ”Om du har en soffa som inte har tvättbara överdrag brukar den ofta innehålla sådant. Mest obehagligt är att de bryts ned ungefär lika snabbt som gråsten”.

Flamskyddsmedel

Används ofta på skumgummi och tyger och kan finnas i soffor. ”Bromerade flamskyddsmedel ersätts ibland med bättre, modernare medel. Därmed inte sagt att de nya är helt ofarliga”. Källa: Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningens avdelningschef för miljögifter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s