Bebis på pottan

Bebis på pottan Grön Interiör

Redan sedan vi kom hem med lillhjärtat från BB så har vi använt oss mer eller mindre av EC (Elimination Communication). Det innebär att man iakttar barnet och lär sig dess signaler när det vill kissa eller bajsa. Då tar man av blöjan och håller barnet i grodpostion över handfat eller toalett så att det får göra sina behov där. Mycket smidigt, och det sparar massor med blöjor ;- )

För barnets utveckling och betingning bör man undvika att ge beröm eller motsatsen över om det lyckats pricka eller inte. Säg hellre ”vad skönt att få kissa” än ”vad bra du var som kissade på rätt plats”. Det är vi föräldrar som har varit vaksamma på signaler eller inte, och det gör ju inte ett dugg om det missas, då hamnar det ju som annars, i blöjan.

Boken ”Bebis på pottan” guidar den nyfikne i att tolka signalerna. Visste ni t.ex. att sovande barn vaknar när de vill kissa? Då kan det vara läge att hålla över toan eller pottan.

Hittills har vi hållit vår numera ganska tunga guldklimp över toan. I veckan var det så premiär – älsklingen har nämligen lärt sig sitta själv korta stunder, och då ville vi så klart inviga pottan också. Lite ovant och vingligt, men vi var två som kunde ta emot.

Beco Potty heter vår potta, som är gjord på växtfibrer. Den finns nu på Grön Interiör för 179:-, vilket även den matchande toapallen för 249:- gör. Tills bebis blir stor nog att använda pallen, gör vi det, då det blir bättre vinkel i tarmen för att göra nummer två. Det är inte en slump att man sitter på huk på toaletten i många länder. Att sitta i vanlig stolsposition är anatomiskt helt galet. Vill man inte hoppa upp på toasitsen, så hjälper en pall en bit på vägen. Testa det tills nästa vecka när vi hörs igen!

Sara Gustafsson
www.spirastockholm.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s